in Youtube Twitter

Take Off Support Counseling

Counseling is meer te vergelijken met therapie. Hier gaat het om hardnekkige emotionele- en gedragsstoornissen, veroorzaakt door min of meer traumatische ervaringen. Door deze ervaringen heeft men moeite om de draad van het leven weer op te pakken. 

Een counsel sessie

Op de eerste afspraak vindt er een uitgebreid intake gesprek plaats. Op basis van dit gesprek wordt een behandelingsplan gemaakt. Dit plan wordt eerst met de cliënt besproken voor we tot behandeling over gaan. In sommige gevallen kan direct na de intake een eerste behandeling plaats vinden.

Aanvullende informatie
Het dient aanbeveling om na een Hypnose, of EMDR sessie niet direct aan het verkeer deel te nemen. Neem eerst even een korte pauze van minimaal 15 minuten. Daartoe bied ik je, na elke sessie een glas water, thee, koffie, of frisdrank aan. Je kunt  er natuurlijk ook voor kiezen om buiten even een korte wandeling te maken, of om je te laten wegbrengen en ophalen.

Veel voorkomende klachten

herbeleving ervaring stress paniek
nare dromen schaamte / schuld agitatie
vermijdingsgedrag depressiviteit slecht zelfbeeld
verhoogde waakzaamheid piekeren  angst
slaap problemen lichamelijke klachten enz.

Post Traumatisch Stress Stoornis

Normaal gesproken zijn wij goed in staat om nare gebeurtenissen een plek te geven.  Het volgende vindt dan plaats in een aantal delen van onze hersenen. De gebeurtenissen komen via de zintuigen in onze Amandelkernen, waar ze gekleurd worden door emoties. Vervolgens gaan deze emoties naar de Hippocampus, die ze in een context plaatst. De Hippocampus stuurt de informatie weer door naar de Neo-cortex. Daar vindt integratie en semantische, abstracte betekenisgeving plaats. Deze worden dan weer teruggekoppeld naar de amandelkernen. Gevolg is dat de emoties nu verwerkt zijn. Men ondervindt er geen last van en zal normaal kunnen functioneren. 

Bij een traumareactie blokkeren de Amandelkernen, door een enorme activiteit.  De heftige gebeurtenissen blijven ‘hangen’ in de Amandelkernen. Er vindt geen verbinding plaats met de Hippocampus en de Neo-cortex. Zij worden geïsoleerd opgeslagen in het geheugen als beelden en/of geluiden met zware emoties. Er is nu sprake van een PTSS

(Bron Peter Baldé, EMDR – Met andere ogen bekeken)

PTSS is betrekkelijk snel te behandelen met Hypnotherapie, of EMDR. EMDR is een steeds bekender wordende behandelingsmethode tegen PTSS.  De afkorting EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De letterlijke vertaling hiervan is:  door oogbewegingen minder gevoelig worden en opnieuw verwerken.

EMDR

Koos Schinkel is naast Hypnotherapeut, vooral expert op het gebied van EMDR. Hij heeft zelf, na een traumatische vliegtuigongeluk met PTSS als gevolg, diverse EMDR sessies ondergaan. Koos kent als geen ander het positieve effect ervan. Het heeft hem doen besluiten om bij de ITAN in Groningen,  zichzelf te bekwamen in deze geweldige techniek.

Het beeld van het trauma moment verdwijnt niet echt en is bij elke behandeling weer een confrontatie. Al neemt die bij elke behandeling steeds een beetje af, doordat  de heftige emoties verzwakken. Ze worden zachter en beter te hanteren. Als ik nu aan het vliegtuigongeluk terug denk, kan ik er nuchter naar te kijken. Mijn angsten zijn teruggebracht naar normale proporties. Sterker nog ik ben al weer menigmaal in een vliegtuig gestapt. Met reisbestemmingen naar o.m. Zwitserland, Turkije, Egypte, China en de Verenigde Staten. Begrijp me goed. Vliegen wordt nooit mijn hobby, maar de angst is verdwenen.” Aldus Koos Schinkel.

EMDR is een therapeutische interventietechniek Een essentieel element is het telkens ompolen van de aandacht van links - naar rechts - naar links - enzovoort. De cliënt wordt gevraagd terug te gaan naar de traumatische herinnering en wordt tijdens de confrontatie met de beelden afgeleid door stimuli. Dat kan met oogbewegingen (de therapeut gaat met zijn of haar vingers zo'n 25 cm voor het gezicht van de cliënt heen en weer) of met geluiden (een koptelefoon met een geluid met een links-rechts effect erin) of de therapeut duwt of klopt zachtjes op bijvoorbeeld de linkerknie - rechterknie - linkerknie. Hoe het werkt is moeilijk te meten, maar dat het werkt, is in diverse onderzoeken bewezen. EMDR wordt vaak toegepast om de vastgelopen verwerking van traumatische ervaringen weer op gang te helpen. EMDR staat voor de behandeling van PTSS in de categorie van therapieën met de hoogste effectiviteit.