Hypnotherapie

Directe en indirecte hypnose

Hypnose kent twee belangrijke stromingen van waaruit bepaalde technieken zijn voortgekomen; directe en indirecte hypnose. De meeste hypnotherapeuten in Nederland werken met indirecte Hypnose. Ook wel Ericksoniaanse hypnose genoemd. Deze techniek is vernoemd naar de Amerikaanse master psychiater en hypnotherapeut Milton Erickson. Hij is vooral bekend geworden door de grondleggers van NLP, John Grinder en Richard Bandler, die hem in de jaren 70 modelleerden.

Milton Erickson maakte veel gebruik van lange inducties. en indirecte hypnose. De cliënt blijft in een zeer lichte trance en zegt vaak niet eens in hypnose te zijn geweest.

De technieken die gebruikt worden bij directe hypnose komen vinden zijn oorsprong bij Dave Elman. Hij maakte gebruik van snelle, krachtige inducties, waarbij de cliënt snel in een diepere vorm van trance komt. Het resultaat hiervan is dat het kritisch denken makkelijker omzeild wordt en het onderbewustzijn meer toegankelijk is. In de beroepsopleiding Allround Mental Coach-Psychosociaal therapeut leer je beide technieken.

Rode draad

Een van de belangrijkste module van de beroepsopleiding Allround Mental Coach-Psychsociaal Therapeut is Hypnotherapie. Je leert alle in en outs over hypnose in het algemeen en hypnotherapie in het bijzonder en groeit uit naar Allround Master Hypnotherapeut!
Zowel directe als indirecte vormen van hypnotherapie komen aan de orde, maar het begint bij de basis. Elke hypnotherapeutische sessie heeft een basisprotocol. De structuur van het basisprotocol ansich is meestal het zelfde. De interventie is als het ware geïntegreerd binnen het basis protocol. Het zijn de interventies die het verschil maken tussen de ene, of de andere behandeling.

Hieronder noemen wij een aantal interventietechnieken die je leert uit te voeren:

 • Conversationele hypnose

 • 20 Minutes therapy

 • Ideomotorische signalen

 • Emotie Verander Techniek

 • Regressie therapie

 • Reincarnatie techniek

 • Somnambulisme

 • Zelfhypnose

 • Hypnotic Height

 • Pijnbestrijding

 • Hypnotic Height

 • Hypnotic Height

 • Deep Trance Indentification

Sterk middel

Hypnose is een sterk middel om mensen af te helpen van gedragspatronen die hen in het dagelijks bestaan, in meer of mindere mate negatief beïnvloeden. Waardoor ze minder goed functioneren.

Tijdens de de opleiding leer je alles over hypnose in het algemeen en hypnotherapie in het bijzonder. Je leert inductie in te zetten die leiden tot een diepe ontspanning en een veranderde staat van bewustzijn, ook wel bekend als trance.. Deze inducties zijn m.n. op de leest geschoeid van Dave Elman. Maar ook de indirecte hypnose komt aan bod. Daarnaast leer je hypnotische technieken als catalepsy, levitatie, somnambulisme, enz.

Diagnosticeren

Om tot een goed resultaat te komen is een juiste diagnose stellen noodzakelijk. Evenzogoed is het van belang dat je de beperkingen van hypnose kent en weet wanneer je tot een contra-indicatie besluit. Cliënten die sederende middelen gebruiken als antidepressiva zijn bijvoorbeeld moeilijk onder hypnose te brengen en als dat wel lukt bestaat de kans dat het effect van weinig invloed is. Een contra indicatie is dan op zijn plaats en is het beter om cliënten door te verwijzen. In de opleiding wordt ruim aandacht besteed aan diagnostiek. Daarbij maken wij gebruik van div. testen, zoals onder meer de draagkrachttest en staan we stil bij een juiste anamnese.

Geslaagd

Na het behalen van je certificaat ben je in staat, om met jouw skills, hypnose in te zetten voor onder meer:

 • Angsten & Fobieën

 • Allergieën

 • Pijnbeheersing

 • Trauma’s en nachtmerries

 • Slaapproblemen

 • Stress

 • Piekeren

 • Slaapwandelen

 • Klachten van psychische aard

 • Verslavingen (eten, roken, drinken)

Zelfhypnose

Iedereen is in staat zichzelf te hypnotiseren. Sterker nog, dat gebeurt al op een onbewust niveau. Zoals je hierboven hebt gelezen is hypnose een vorm van trance. Iets wat wij soms dagelijks meemaken. Wie heeft er niet eens auto gereden en op een bepaald moment zichzelf afgevraagd: “Waar zit ik nu eigenlijk, heb ik die afslag nu gemist, of moet die nog komen?”
Een ander voorbeeld is volledig opgaan in een boek, of een film, of tv serie. Je hoort je huisgenoot in de verte iets zeggen, soms hoor je ook wat er gezegd wordt, maar je kan niet reageren, omdat je op dat moment sterk gefocust bent op wat anders. Je bent in trance.
Wat zou het niet mooi zijn als je de techniek beheerst om jezelf bewust onder hypnose te brengen? Je zou het kunnen gebruiken bij de tandarts, voor een examen, of voor een topprestatie die je moet leveren.
Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het kan echt. Het is simpelweg te leren.
Er zijn topsporters die dit regelmatig doen, of zich voor een wedstrijd laten hypnotiseren.

Mindf*ck

De meeste mensen kennen hypnose van de tv of hypnoseshows. Victor Mids, van het populaire tv programma ‘Mindfuck’, is op dit moment zo’n beetje de bekendste hypnotist. Iedereen heeft wel eens wat van hem gezien, of gehoord. Dit tv programma is vooral ter lering en vermaak.
Het kan een beeld van hypnose geven, welke verbazing en onbegrip veroorzaakt.
Niet in de laatste plaats, omdat Victor niet alleen als hypnotist optreedt, maar ook als mentalist en illusionist. Die laatste twee zijn niet te vergelijken met hypnose, al zijn er wel raakvlakken. Aan de andere kant wekt het ook de nodige nieuwsgierigheid op. Voor een deel wordt deze door Victor beantwoord, als hij uitlegt hoe hij het onderbewuste van mensen kan beïnvloeden. Het gevaar schuilt er echter in dat mensen het thuis zelf ook gaan proberen. Vergis je echter niet. Hypnose is een vak.

Hypnotherapie wordt steeds vaker ingezet bij psychotherapie. Met name door mental coaches, psychologen, psychiaters en therapeuten. Het nadoen van een hypnose trucje is heel wat anders dan serieuze hypnotherapie uitoefenen.

Over Ons

Take Off Support is een opleidingsinstituut voor moderne NLP, Hypnotherapie, Soul Key, EMDR, mBIT, RET en systemisch werken.

Wil je meer te weten komen over onze ervaren leraren en hun specialisaties?

Lees hier verder

Ervaringen

Het was fenomenaal!! Een aanvulling die goud waard is!! ??? Heel veel geleerd, wondertjes mogen ervaren en met een gevulde rugzak aan skills naar huis om dit te delen met een ieder welke dit nodig heeft of nieuwsgierig is geworden!!”

Melani Savian | cursus EMDR

Dankzij de Beroepsopleiding Allround Mental Coach/Psychosociaal Therapeut (AMC/PT), ben ik het Coaching vak ingegaan en ben ik voor mijzelf begonnen. Koos Schinkel heeft aan de basis gestaan van mijn succes en daar ben ik hem en zijn trainers dankbaar voor. Zijn positieve instelling en eerlijke feedback maken de AMC/PT een Super opleiding!

Erwin Wils| AMC/PT

Ik heb in de opleiding niet alleen ontzettend veel geleerd, maar het heeft me ook een groot stuk persoonlijke groei opgeleverd. Mijn specialisatie zal pijnreductie en pijnbestrijding worden, waarmee ik heel veel mensen hulp zal kunnen bieden.

Anja van Lieshout | Opleiding Hypnose

Ook jouw ervaring delen?

Stel een vraag via WhatsApp

Take Off Support

Slagboomstraat 4
4284 VE Rijswijk NB
(nabij Gorinchem)

06 20 34 21 30
info@takeoffsupport.nl
KvK 80453112

Centrum de Landing

Impressie