NLP Coaching

Een Hypnose opleiding kan niet zonder NLP. Niet in de laatste plaats omdat NLP mede ontstaan is door het modelleren van Milton Erickson (Master psychiatrist en hypnotherapeut). Richard Bandler bijvoorbeeld heeft vele door Erickson gebezigde hypnose technieken doorontwikkeld tot snelle interventies die zonder inductie uitgevoerd kunnen worden.
Tijdens de beroepsopleiding Allround Mental Coach-Psychosociaal Therapeut leer je een aantal krachtige NLP technieken. Daarnaast staan we stil bij verschillende NLP methodieken zoals:

 • Miltonmodel

 • Metamodel

 • Coach en Communicatie

 • NLP Communicatie Model

 • Logische nivea’s

 • NLP Werkmodel

 • Fast Phobia

 • Allergy Cure

 • Gevoel Omdraai Techniek

 • Swish

 • Missionstatement

 • Logische niveaus

 • Enz.

Bovenstaande methoden helpen jou om jouw werk als Mental Coach-Psychosociaal Therapeut nog beter te kunnen uitvoeren. Het zijn stuk voor stuk coachingskills die voor jou en je cliënt het verschil maken.

Wat betekent NLP

Als je NLP letterlijk vertaalt kom je tot het volgende:
Neuro:
Afkomstig uit het Grieks en afgeleid van het woord neuron, wat zenuwcel betekent, met betrekking tot de zenuwen in onze hersenen. Neuro in NLP is dus een verwijzing naar ons brein.

Linguïstisch:
Afkomstig uit het Latijn en afgeleid van het woord lingua, wat tong, of spraak betekent. Het is dus een verwijzing naar taal, of beter nog; hoe wij taal gebruiken.

Programmeren:
Is een verwijzing naar hoe wij ons brein organiseren. Waardoor wij gedrag, patronen en strategieën kunnen voorspellen.

Vraag aan een NLP Practitioner, of Master Practitioner wat NLP is en je krijgt een uitgebreid, voornamelijk persoonlijk, verhaal te horen. Een duidelijke korte definitie is er niet. Wat wel duidelijk is, in al die verhalen, is wat NLP een ieder brengt. Als je NLP integreert in je leven, dan doet dat niet alleen iets met jou, maar ook met je (in)directe omgeving. Daarnaast zijn de NLP oefeningen ook een prima instrument om cliënten te behandelen die met vragen worstelen in het hier en nu, over toekomst en verleden.

Definitie van de grondleggers

Een aantal grondleggers van NLP is gevraagd waar NLP voor staat. Daar kwamen de volgende antwoorden op:

Richard Bandler: “NLP is een methodiek die een spoor van technieken achterlaat.”
John Grinder: “NLP is een studie naar waar mensen in uitmunten.”
Tony Robins: “NLP is de wetenschap van het reprogrammeren van het brein.”
Robert Dilts: “NLP is de fundamentele dynamiek tussen geest (neuro) en taal (linguïstisch) en hoe hun samenspel van invloed is op ons lichaam en gedrag (programmeren).”
Alle 4 de definities zijn meer dan waar. Het geeft met name aan wat de invalshoek, de perceptie, van de heren is op NLP. Wat nog maar eens bevestigt dat NLP lastig te omschrijven valt en dat iedereen er iets anders uit kan halen

Een definitie, maar zeker niet volledig, zou kunnen zijn:

NLP is een houding, een attitude en een geheel van instrumenten en technieken om zo veel mogelijk uit je leven, je werk en je relatie te halen. Het toont hoe je brein echt werkt en hoe je het gebruikt om beslissingen te nemen en te reageren op de wereld om je heen. Je zou kunnen zeggen dat NLP-instrumenten je de mogelijkheid geven om succesvol te zijn in drie soorten relaties:

 • Met andere mensen.
 • Met je werk en andere activiteiten.
 • Met jezelf.

 

Zelfontwikkeling

NLP is in eerste instantie bedoeld om jezelf te ontwikkelen. Om inzicht te krijgen in jouw denken, doen en laten. Die inzichten krijg je als je een NLP Practitionertraining volgt. Steeds meer mensen willen een verdieping van de Practitionertraining en volgen de Master Practitionertraining. Google maar eens op NLP coach. Je zult er versteld van staan hoeveel NLP coaches Nederland kent.
Zij werken op het terrein van coaching, counseling, mediation, relatietherapie, kindercoaching, organisatieadvies, vertrouwenspersoon, mental coaching, re-integratie, noem maar op.

NLP nu

NLP heeft zich sinds de jaren 70 van de vorige eeuw in een sneltreinvaart doorontwikkeld. Steeds meer nieuwe technieken complementeren de huidige NLP trainingen. Robert Dilts ontwikkelde The Third Generation NLP en Richard Bandler ontwikkelde, samen met zijn protegé John La Valle, Neuro Linguïstic Repatterning®, Design Human Engineering® en Persuasion Engineering®.

De stelling van criticasters dat NLP een verzameling van zweverige trucjes is, is al jaren achterhaald.

Geschiedenis

NLP is ontstaan in de jaren 70 van de vorige eeuw. Richard Bandler was toen student psychologie en wiskunde aan de UCSC (University of Californië, Santa Cruz). Hij gaf als 4e jaars student lezingen aan medestudenten op de campus van de UCSC. Deze lezingen waren erg populair en werden druk bezocht. Dit bleef niet onopgemerkt bij het universiteitsbestuur. Deze vroeg linguïst John Grinder de lezingen eens te gaan bezoeken. Het was de start van een nauwe samenwerking tussen Bandler en Grinder, waaruit uiteindelijk NLP werd geboren.

Zij modelleerden o.a. Gestalttherapeut Fritz Perls, Master psycholoog en hypnotherapeut Milton Erickson, Relatietherapeut Virginia Satir en vele anderen, waaronder succesvolle zakenmensen.

Het duurde niet lang voor er meer studenten zich aansloten bij Bandler en Grinder.
Mede grondleggers van NLP werden o.a. Robert Dilts, Judith De Lozier en Frank Pucelic. Samen waren zij in staat om de verschillende vaardigheden in kaart te brengen en overdraagbaar te maken.

NLP werd in 1981 naar Nederland gebracht door het IEP (Instituut voor Eclectische Psychologie) te Nijmegen. Nederland kent momenteel ongeveer 60 organisaties die NLP-trainingen aanbieden.

Over Ons

Take Off Support is een opleidingsinstituut voor moderne NLP, Hypnotherapie, Soul Key, EMDR, mBIT, RET en systemisch werken.

Wil je meer te weten komen over onze ervaren leraren en hun specialisaties?

Lees hier verder

Ervaringen

Het was fenomenaal!! Een aanvulling die goud waard is!! ??? Heel veel geleerd, wondertjes mogen ervaren en met een gevulde rugzak aan skills naar huis om dit te delen met een ieder welke dit nodig heeft of nieuwsgierig is geworden!!”

Melani Savian | cursus EMDR

Dankzij de Beroepsopleiding Allround Mental Coach/Psychosociaal Therapeut (AMC/PT), ben ik het Coaching vak ingegaan en ben ik voor mijzelf begonnen. Koos Schinkel heeft aan de basis gestaan van mijn succes en daar ben ik hem en zijn trainers dankbaar voor. Zijn positieve instelling en eerlijke feedback maken de AMC/PT een Super opleiding!

Erwin Wils| AMC/PT

Ik heb in de opleiding niet alleen ontzettend veel geleerd, maar het heeft me ook een groot stuk persoonlijke groei opgeleverd. Mijn specialisatie zal pijnreductie en pijnbestrijding worden, waarmee ik heel veel mensen hulp zal kunnen bieden.

Anja van Lieshout | Opleiding Hypnose

Ook jouw ervaring delen?

Stel een vraag via WhatsApp

Take Off Support

Slagboomstraat 4
4284 VE Rijswijk NB
(nabij Gorinchem)

06 20 34 21 30
info@takeoffsupport.nl
KvK 80453112

Centrum de Landing

Impressie